HOLOPATIA

HOLOPATIA

sobota, 30 kwietnia 2016

AUTYZM I BROKUŁY



Ponieważ bardzo często otrzymuję pocztę od rodziców szukających pomocy dla autystycznego dziecka, postanowiłem opublikować następujący artykuł:

WYCIĄG Z BROKUŁÓW W DUŻEJ MIERZE ŁAGODZI AUTYZM


   Silna przeciwnowotworowa substancja odżywcza zawarta w warzywach
z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły (kapusta szparagowa) i kalafior może
w dużej mierze pomóc w poprawie zdrowia autystycznych dzieci (szczególnie chłopców i mężczyzn).

Wyniki badań opublikowane w magazynie The Proceedings of the National Academy of Science dowodzą, że sulforafan - związek o właściwościach przeciwutleniających może służyć odwracaniu często spotykanych objawów ASD (Autism Spectrum Disorders – zaburzenia dotyczące autyzmu).

Chociaż CDC (Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom) ogłosiło, że nie istnieją obecnie na rynku lekarstwa mogące leczyć ASD (czyżby centrum starało się zatuszować, że objawy zwane autyzmem – jedna z plag XX/XXI wieku – to powikłania występujące po szczepionkach, które szczepionkami nie są – dop. tłum.), to jednak losowe, kontrolowane badania pilotażowe
z użyciem placebo i podwójnie ślepą próbą sugerują coś wręcz przeciwnego.

Występujący najobficiej w kiełkach brokułów sulforafan okazuje się w znacznej mierze poprawiać zdolność komunikacji interpersonalnej i werbalnej wśród mężczyzn i chłopców ze zdiagnozowanymi symptomami ASD, a także zmniejszać nadaktywność, rozdrażnienie i pozostałe objawy.

Badanie przeprowadzone na 44 mężczyznach w wieku od 13 do 27 lat wykazało, że po 18 tygodniach spożywania bogatego w sulforafan wyciągu z kiełków brokułów – ponad połowa mężczyzn doznała znacznej poprawy zdrowia. Zdecydowanemu złagodzeniu w wyniku leczenia uległy także zaburzenia behawioralne, podobnie jak peroksydacja lipidów i stany zapalne natury neurogennej. Probanci odczuli także w zakresie zdolności przeciwutleniających, syntezy glutationu, funkcji mitochondrialnych i fosforyzacji oksydacyjnej.

   W zależności od ich wagi uczestnikom badania podawano dziennie 232 mg [ważącym do 45 kg], 464 mg [ważącym od 45,8 do 90,3 kg], albo 696 mg [ważącym ponad 90,7 kg] bogatego w sulforafan ekstraktu z brokułów.
Takie ilości trudno uzyskać jedząc całe kiełki brokułów, jednak wielu producentów suplementów oferuje kapsułki zawierające skoncentrowane wyciągi o takim stężeniu a nawet wyższym.

   Jest o to dobra wiadomość dla rodziców starających się pomóc swoim autystycznym dzieciom w osiągnięciu lepszej jakości życia w naturalny sposób. Sulforafan jest przeciwutleniaczem nie powodującym niepożądanych skutków ubocznych, a to oznacza, że może tylko pomóc, a nie zaszkodzić dzieciom
z autyzmem. Kiełki brokułów są „super pokarmem”, a więc nie są produktem farmaceutycznym; innymi słowy nie zaszkodzą w żaden sposób pacjentowi. Dodatkowa korzyść jest taka, że sulforafan pomaga także przy występowaniu szeregu zaburzeń genetycznych. 

Aby sulforafan mógł działać, pacjenci z ASD powinni stale go przyjmować.
W czasie trwającego 22 tygodnie ponownego badania, które przeprowadzono miesiąc po zaprzestaniu podawania uczestnikom wyciągu z kiełków brokułów większość (ale nie wszystkie) postępów terapii osłabła lub zanikła. Badacze twierdzą zatem, że to sulforafan był bezpośrednio odpowiedzialny za poprawę stanu zdrowia zaobserwowaną w toku badań.

Źródło:
http://www.naturalnews.com/051138_sulforaphane_autism_broccoli_sprouts.html

1 komentarz:

  1. "W zależności od ich wagi uczestnikom badania podawano dziennie 232 mg [ważącym do 45 kg], 464 mg [ważącym od 45,8 do 90,3 kg], albo 696 mg [ważącym ponad 90,7 kg] bogatego w sulforafan ekstraktu z brokułów."
    Skąd te dawki? To chyba lekka przesada lub pomyłga w jednostkach.

    OdpowiedzUsuń