Ponieważ bardzo
często otrzymuję pocztę od rodziców szukających pomocy dla autystycznego
dziecka, postanowiłem opublikować następujący artykuł:
WYCIĄG Z BROKUŁÓW W
DUŻEJ MIERZE ŁAGODZI AUTYZM
Silna przeciwnowotworowa substancja odżywcza
zawarta w warzywach
z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły (kapusta
szparagowa) i kalafior może
w dużej mierze pomóc w poprawie zdrowia
autystycznych dzieci (szczególnie chłopców i mężczyzn).
Wyniki badań
opublikowane w magazynie The Proceedings
of the National Academy of Science dowodzą, że sulforafan - związek o
właściwościach przeciwutleniających może służyć odwracaniu często spotykanych
objawów ASD (Autism Spectrum Disorders – zaburzenia dotyczące autyzmu).
Chociaż CDC
(Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom) ogłosiło, że nie
istnieją obecnie na rynku lekarstwa mogące leczyć ASD (czyżby centrum starało
się zatuszować, że objawy zwane autyzmem – jedna z plag XX/XXI wieku – to powikłania
występujące po szczepionkach, które szczepionkami nie są – dop. tłum.), to
jednak losowe, kontrolowane badania pilotażowe
z użyciem placebo i podwójnie
ślepą próbą sugerują coś wręcz przeciwnego.
Występujący
najobficiej w kiełkach brokułów sulforafan
okazuje się w znacznej mierze poprawiać zdolność komunikacji interpersonalnej i
werbalnej wśród mężczyzn i chłopców ze zdiagnozowanymi symptomami ASD, a także
zmniejszać nadaktywność, rozdrażnienie i pozostałe objawy.
Badanie
przeprowadzone na 44 mężczyznach w wieku od 13 do 27 lat wykazało, że po 18
tygodniach spożywania bogatego w sulforafan
wyciągu z kiełków brokułów – ponad połowa mężczyzn doznała znacznej poprawy
zdrowia. Zdecydowanemu złagodzeniu w wyniku leczenia uległy także zaburzenia
behawioralne, podobnie jak peroksydacja lipidów i stany zapalne natury
neurogennej. Probanci odczuli także w zakresie zdolności przeciwutleniających,
syntezy glutationu, funkcji mitochondrialnych i fosforyzacji oksydacyjnej.
W zależności od ich wagi uczestnikom badania
podawano dziennie 232 mg [ważącym do 45 kg], 464 mg [ważącym od 45,8 do 90,3
kg], albo 696 mg [ważącym ponad 90,7 kg] bogatego w sulforafan ekstraktu z
brokułów.
Takie ilości
trudno uzyskać jedząc całe kiełki brokułów, jednak wielu producentów
suplementów oferuje kapsułki zawierające skoncentrowane wyciągi o takim
stężeniu a nawet wyższym.
Jest o to dobra wiadomość dla rodziców
starających się pomóc swoim autystycznym dzieciom w osiągnięciu lepszej jakości
życia w naturalny sposób. Sulforafan
jest przeciwutleniaczem nie powodującym niepożądanych skutków ubocznych, a to
oznacza, że może tylko pomóc, a nie zaszkodzić dzieciom
z autyzmem. Kiełki
brokułów są „super pokarmem”, a więc nie są produktem farmaceutycznym; innymi
słowy nie zaszkodzą w żaden sposób pacjentowi. Dodatkowa korzyść jest taka, że sulforafan pomaga także przy
występowaniu szeregu zaburzeń genetycznych.
Aby sulforafan mógł działać, pacjenci z ASD
powinni stale go przyjmować.
W czasie trwającego 22 tygodnie ponownego badania,
które przeprowadzono miesiąc po zaprzestaniu podawania uczestnikom wyciągu z
kiełków brokułów większość (ale nie wszystkie) postępów terapii osłabła lub
zanikła. Badacze twierdzą zatem, że to sulforafan był bezpośrednio
odpowiedzialny za poprawę stanu zdrowia zaobserwowaną w toku badań.
Źródło:
http://www.naturalnews.com/051138_sulforaphane_autism_broccoli_sprouts.html
"W zależności od ich wagi uczestnikom badania podawano dziennie 232 mg [ważącym do 45 kg], 464 mg [ważącym od 45,8 do 90,3 kg], albo 696 mg [ważącym ponad 90,7 kg] bogatego w sulforafan ekstraktu z brokułów."
OdpowiedzUsuńSkąd te dawki? To chyba lekka przesada lub pomyłga w jednostkach.