Jest najistotniejszym makroelementem,
który wchodzi w skład hemoglobiny, a przez to jest niezbędny w procesie
tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Wiąże dwutlenek węgla w
hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest usuwany. Do jego prawidłowego
przyswajania konieczna jest miedź, kobalt, mangan oraz witamina C. Jest
składnikiem mioglobiny w mięśniach oraz białek i enzymów biorących udział w
procesach przemiany materii. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędny do
prawidłowej budowy włosów, paznokci, skóry i funkcjonowania układu
odpornościowego. Wspomaga pracę wątroby, chroni przed wolnymi rodnikami,
niezbędny do transportu tlenu w organizmie.
Żelazo zawarte jest w:
· płatkach owsianych, orzechach, jakach,
brokułach, szpinaku
· sałacie, brukselce, warzywach strączkowych,
granatach, mięczakach
· krewetkach, szparagach, melasie, ostrygach,
brzoskwiniach
Niedobór
żelaza powoduje:
· anemie, niedotlenienie, schorzenia serca,
zmęczenie
· zaburzenia wzrostu i rozwoju, osłabienie
odporności
· zaburzenia przemiany materii, koordynacji
ruchowej
i wzrokowej
i wzrokowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz