HOLOPATIA

HOLOPATIA

wtorek, 1 marca 2016

Witamina A – retinol


         Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Działa synergicznie łącznie z witaminą D. Warunkuje proces widzenia, strukturę błony komórkowej, prawidłowy rozwój komórek rozrodczych, odpowiedni stan naskórka i skóry, jest czynnikiem wzrostowym. Wraz z jodem odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy (hamuje wydzielanie tyroksyny). Jest składnikiem rodopsyny, która warunkuje prawidłowe widzenie barw w oku.

Witamina A zawarta jest w:
  •  wątrobie, maśle, jajkach, rybach

W owocach i warzywach tj. marchew, sałata, dynia, pomidory, banan, melon, brzoskwinia itp. znajduje się beta karoten, który pod wpływem tłuszczów przekształca się w wątrobie w witaminę A. Nie należy spożywać beta-karotenu wytworzonego syntetycznie.  

Witamina A wzmacnia odporność organizmu, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu kości (współpracuje z witaminą K2), zapobiega i wspomaga rekonwalescencję przy udarze mózgu, chroni przed nowotworem prostaty, pęcherza moczowego i płuc.
         
Niedobór powoduje:
  •       upośledzenie widzenia o zmierzchu (kurza ślepota)
  •     zwyrodnienie tkanki nerwowej, osłabienie odporności
  •     schorzenia tarczycy, nowotwory, upośledzenie płodności
  •     kamicę nerkową, rogowacenie i łuszczenie się nabłonka
  •     utrudnione gojenie się ran, zanik gruczołów łojowych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz