Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Działa
synergicznie łącznie z witaminą D. Warunkuje proces widzenia, strukturę błony
komórkowej, prawidłowy rozwój komórek rozrodczych, odpowiedni stan naskórka i
skóry, jest czynnikiem wzrostowym. Wraz z jodem odpowiada za prawidłowe
funkcjonowanie tarczycy (hamuje wydzielanie tyroksyny). Jest składnikiem
rodopsyny, która warunkuje prawidłowe widzenie barw w oku.
Witamina A zawarta jest w:
- wątrobie, maśle, jajkach, rybach
W owocach i warzywach tj.
marchew, sałata, dynia, pomidory, banan, melon, brzoskwinia itp. znajduje się
beta karoten, który pod wpływem tłuszczów przekształca się w wątrobie w
witaminę A. Nie należy spożywać beta-karotenu wytworzonego syntetycznie.
Witamina A wzmacnia odporność
organizmu, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu kości (współpracuje z
witaminą K2), zapobiega i wspomaga rekonwalescencję przy udarze mózgu, chroni
przed nowotworem prostaty, pęcherza moczowego i płuc.
Niedobór powoduje:
- upośledzenie widzenia o zmierzchu (kurza ślepota)
- zwyrodnienie tkanki nerwowej, osłabienie odporności
- schorzenia tarczycy, nowotwory, upośledzenie płodności
- kamicę nerkową, rogowacenie i łuszczenie się nabłonka
- utrudnione gojenie się ran, zanik gruczołów łojowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz