HOLOPATIA

HOLOPATIA

czwartek, 3 marca 2016

Witamina H – biotyna, witamina B7


         Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Uczestniczy w przemianie białek, cukrów, tłuszczy oraz dwutlenku węgla. Wspomaga funkcję tarczycy. Wraz z witaminą K1  uczestniczy w syntezie protrombiny (składnika krwi odpowiadającego za krzepliwość). Niedobór biotyny występuje zwykle przy wyjałowieniu układu pokarmowego przez antybiotyki. Objawia się on stanami zapalnymi skóry i błon śluzowych, wypadaniem włosów i podwyższonym poziomem cholesterolu.

         Witamina H znajduje się w:
· jajkach, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach
· marchwi, pomidorach, drożdżach piwnych, ziarnach zbóż
· brązowym ryżu, krabach, sardynkach, grzybach

Witaminą H stosuje się w:
· stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, schorzeniach tarczycy
· niskiej krzepliwości krwi, w stanach osłabienie i wyjałowienia flory bakteryjnej organizmu
·  zaburzeniach metabolicznych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz