HOLOPATIA

HOLOPATIA

czwartek, 10 marca 2016

Sód – Na


         Jest makroelementem odpowiadającym wraz z chlorem i potasem za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Reguluje gospodarkę wodną zapewniając odpowiednie napięcie tkanek i jędrność skóry oraz ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym. Zapobiega kamicy nerkowej, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Wraz z potasem uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych. Poprawia nastrój szczególnie u ludzi z niskim ciśnieniem. Zapobiega udarom słonecznym i niewydolności serca. Reguluje skurcze i rozkurcze wszystkich mięśni organizmu.

         Sód zawarty jest w:
·   soli, bananach, marchwi, karczochach, jajkach, pomidorach,
·   orzechach, ziarnach zbóż, mleku kozim, ziemniakach
·   ostrygach, burakach ćwikłowych, figach, jabłkach, selerze
·    kokosie, śliwkach, sezamie, rodzynkach, truskawkach, szpinaku
·    ziarnach słonecznika, wodzie mineralnej, sodzie oczyszczonej

Niedobór sodu powoduje:
· odwodnienie, niedociśnienie, bóle głowy, utratę apetytu
·  zaburzenia koncentracji, kłopoty z pamięcią, drganie mięśni
·  upośledzone trawienie cukrów, niewydolność kory nadnerczy
·   obrzęki, problemy z nerkami, skurcze mięśniowe, mdłości 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz