Jest makroelementem odpowiadającym wraz
z chlorem i potasem za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Reguluje
gospodarkę wodną zapewniając odpowiednie napięcie tkanek i jędrność skóry oraz
ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym. Zapobiega kamicy nerkowej,
zwiększa wydzielanie soków trawiennych i podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Wraz
z potasem uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych. Poprawia nastrój
szczególnie u ludzi z niskim ciśnieniem. Zapobiega udarom słonecznym i niewydolności
serca. Reguluje skurcze i rozkurcze wszystkich mięśni organizmu.
Sód zawarty jest w:
· soli, bananach, marchwi, karczochach, jajkach,
pomidorach,
· orzechach, ziarnach zbóż, mleku kozim,
ziemniakach
· ostrygach, burakach ćwikłowych, figach,
jabłkach, selerze
· kokosie, śliwkach, sezamie, rodzynkach,
truskawkach, szpinaku
· ziarnach słonecznika, wodzie mineralnej, sodzie
oczyszczonej
Niedobór
sodu powoduje:
· odwodnienie, niedociśnienie, bóle głowy, utratę
apetytu
· zaburzenia koncentracji, kłopoty z pamięcią,
drganie mięśni
· upośledzone trawienie cukrów, niewydolność kory
nadnerczy
· obrzęki, problemy z nerkami, skurcze mięśniowe,
mdłości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz