Jest mikroelementem współdziałającym z
żelazem przy syntetyzowaniu hemoglobiny we krwi. Jest przeciwutleniaczem i
pełni ważną rolę w wytwarzaniu kolagenu. Potrzebna do wytworzenia hormonów
nadnerczy, wspomaga wchłanianie żelaza i wytarzanie energii. Utrzymuje w dobrym
stanie naczynia krwionośne, tkankę łączną, włókna nerwowe. Umożliwia prawidłowe wykorzystanie tyrozyny i witaminy C przez organizm. Zmniejsza stany zapalne,
ułatwia gojenie ran, wspomaga leczenie anemii.
Miedź zawarta jest w:
· orzechy (głównie brazylijskie, włoskie), owoce
morza (głównie krewetki)
· skorupiaki (głównie ostrygi), kakao, ziarna
zbóż, zielony groszek
· awokado, jajka, winogrona, fasola, śliwki,
drożdże piwne
Niedobór
miedzi powoduje:
· anemię, obrzęki, zaburzenia pigmentacji skóry,
krwotoki
· drażliwość, zmniejszenie ilości limfocytów,
osłabnięcie zmysłu smaku
· problemy z włosami, niestabilne ciśnienie krwi
Miedź
jest stosowana w leczeniu:
· anemii, nadmiernej kurczliwości naczyń
krwionośnych
· reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby
Wilsona
· zespołu Manke’a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz