Jest makroelementem zapewniający wraz z
wapniem prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Bierze udział w
procesie wytwarzania insuliny. Znajduje się we wszystkich tkankach organizmu.
Niezbędny do działania enzymów i aktywacji witaminy B1. Uczestniczy w procesie
tworzenia kości i zębów oraz w metabolizmie węglowodanów, wapnia, fosforu i
witaminy C. Bierze udział w syntezie i stabilizacji kwasów nukleinowych DNA i
RNA oraz w przesyłaniu impulsów nerwowych. Od jego stężenia zależy ilość potasu
w organizmie. Pomaga zachować równowagę psychiczną i fizyczną, koi nerwy,
niweluje zmęczenie. Zapobiega nadciśnieniu, skurczom i odkładaniu się złogów na
ścianach tętnic. Obniża ryzyko wystąpienia zawału, wspomaga procesy krzepnięcia
krwi, wzmacnia układ odpornościowy, niweluje szkodliwe działanie metali
ciężkich.
Magnez znajduje się w:
· jakach, rzeżusze, kapuście, ziemniakach,
burakach ćwikłowych
· roślinach strączkowych, orzechach, szpinaku,
brokułach
· ryżu, pestkach, kakao, kaszy gryczanej, serach,
sardynkach
Niedobór
magnezu powoduje:
· kurcze mięśni, drżenie i drętwienie kończyn,
osłabioną koncentrację, zawroty głowy, zaburzenia równowagi
· arytmie, niewydolność serca, nadciśnienie,
bezsenność, zmęczenie, osłabienie odporności, puchnięcie dziąseł
· bóle głowy, zahamowanie wzrost, osłabienie kości
i zębów
Magnez
stosowany jest przy:
· kamieniach nerkowych i żółciowych, astmie,
osteoporozie
· braku energii, niepokoju, depresji, bezsenności,
hipoglikemii
· zespole napięcia przed miesiączkowego,
nadciśnieniu
· bólach menstruacyjnych, chorobach dziąseł,
migrenach
· problemach z prostatą, stresie, alergiach,
osłabionej odporności
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz