Jest mikroelementem. Uczestniczy w syntezie DNA.
Przyspiesza procesy gojenia ran i owrzodzeń. Zapobiega zwyrodnieniu plamki
żółtej i wspomaga proces widzenia. Uczestnicy w procesie produkcji przeciwciał
oraz wytwarzaniu insuliny. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu –
wytworzeniu kości, podniebienia, warg, oczu, serca, płuc układu moczowego.
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki, grasicy i limfocytów. Odpowiada
za prawidłowy poziom witaminy A w tkankach. Łagodzi objawy łuszczycy, podnosi
sprawność organizmu, zapobiega demencji starczej, nowotworom. Reguluje
ciśnienie krwi, pracę gruczołów łojowych, poziom cholesterolu oraz metabolizm
witaminy D i wapnia. Zwiększa poziom albumin we krwi (białka młodości).
Cynk znajduje się w:
· jajkach, orzechach, ziarnach zbóż, owocach morza
· zielonym groszku, chrzanie, burakach ćwikłowych
· brukselce, marchwi, szpinaku, selerze, cebuli,
migdałach
· rybach morskich, fasoli, pestkach, awokado, granatach
Cynk
stosowany jest przy:
· męskiej niepłodności, zaburzeniach rozwojowych,
· osłabieniu wzroku i słuchu, osłabionej
odporności
· problemach skórnych, nadmiernym wypadaniu włosów
· trudno gojących się ranach i owrzodzeniach,
cukrzycy
· zaburzeniach metabolicznych, nowotworach,
demencji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz