Jest makroelementem odpowiadającym wraz z sodem
i potasem za prawidłową gospodarkę wodną, ciśnienie osmotyczne oraz za
równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jest niezbędny w procesie powstawania
soków trawiennych. Reguluje poziom elektrolitów. Uczestniczy w procesie
przyswajania witaminy B12 i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
układu nerwowego.
Chlor znajduje się w:
· soli i produktach spożywczych z jej dodatkiem
· wodorostach, oliwkach, rybach, surowym kozim
mleku i serwatce z niego
· czerwonej kapuście, bananach, marchwi,
kalafiorze, jagodach
· brukselce, malinach, chrzanie, rzeżusze,
pietruszce, cebuli
· owsie, rzodkiewce, grochu, kiszonej kapuście i
ogórkach
· ziarnach słonecznika, melonach, pomidorach,
cykorii
Niedobór
chloru powoduje:
· niedostateczną ilość soków trawiennych i
zaburzenia trawienia
· osłabienie mięśni, obrzęk mózgu, nudności,
wymioty
· zaburzenia pamięci, opóźnienie wzrostu,
wypadanie włosów i zębów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz