HOLOPATIA

HOLOPATIA

sobota, 27 lutego 2016

Witamina B12 – kobalamina


         Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Uczestniczy w przemianie cukrów, białek i tłuszczy. Odpowiada za powstawanie erytrocytów, DNA i RNA. Uczestniczy w tworzeniu osłonki mielinowej oraz w syntetyzowaniu kwasu nukleinowego w komórkach. Zapobiega białaczce, anemii, depresji, niepłodności, chorobie wieńcowej, wzmacnia system odpornościowy, pobudza apetyt. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa dobrze na koncentrację i procesy uczenia się.

         Witamina B12 znajduje się w:
·jajkach, pieczarkach, warzywach strączkowych, rybach, maśle, aloesie
·skorupiakach, serach, drożdżach piwnych, algach morskich, ciemnym ryżu,
  kiszonej kapuście i ogórkach

Niedobór witaminy B12 powoduje:
· anemie, zahamowanie dojrzewania komórkowego – głównie krwi
·opóźnienie wzrostu, biegunki, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego
· depresję, rozdrażnienie, irytację, trudności w koncentracji i uczeniu się
· trudności w zachowaniu równowagi, stany lękowe, zmęczenie, jąkanie
·drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, bezwład umysłowy i fizyczny
·mrowienie, utratę pamięci, dezorientację, stany zapalne ust
·dolegliwości miesiączkowe, niemiły zapach ciała


1 komentarz:

  1. Pierwszy raz spotykam się, że b12 jest w strączkach czy ryżu brązowym -z jakich źródeł to info?

    OdpowiedzUsuń