Jest rozpuszczalna w wodzie.
Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia funkcjonowanie skóry.
Bierze udział w metabolizmie tłuszczy, aminokwasów oraz węglowodanów. Hamuje
toksyczne działanie leków i środków chemicznych, które dostają się do
organizmu. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Działa rozszerzająco
na naczynia krwionośne poprawiając ukrwienie skóry i obniża ciśnienie krwi. Jej
niedobór prowadzi do pelagry – zaplenia skóry, otępienia i biegunki.
Witamina PP znajduje się w:
·
drożdżach piwnych, grzybach, nasionach
słonecznika
·
orzeszkach (ziemne, migdały), ziarnach zbóż,
warzywach strączkowych
·
brokuł, awokado, pomarańczach, bananach,
melonach, jajkach,
·
maśle, rybach, serach
Witamina PP jest stosowana w leczeniu:
·
pelagry, chorób autonomicznego układu nerwowego,
miażdżycy
· stanów skurczowych naczyń krwionośnych,
wysokiego ciśnienia tętniczego
· schorzeniach skóry i błon śluzowych, chorobach
układu pokarmowego, wątroby i nerek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz