Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana
przez bakterie jelitowe. Opowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
oraz wraz z witaminą A za stan błon śluzowych i wzrok. Wykazuje działanie
przeciwzapalne, uczestniczy w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczy, wzmacnia
odporność organizmu, uczestniczy w produkcji przeciwciał i czerwonych krwinek.
Uaktywnia witaminę B6, pomaga we wchłanianiu żelaza i witaminy B6. Uczestniczy
we wzroście komórek i oddychaniu komórkowym.
Witamina B2 znajduje się w:
· drożdżach piwnych, zsiadłym mleku, serach,
jajach, grzybach
· migdałach, włoskich orzechach, morskich rybach,
małżach
· grochu, fasoli, ziarnach zbóż, otrębach
Niedobór
witaminy B2 powoduje:
· pękanie skóry warg oraz w kącikach ust, choroby
neurologiczne, dystrofię mięśni
· łojotokowe zapalenie skóry, wygładzenie błony
śluzowej języka, światłowstręt
· zapalenie jamy ustnej, bezsenność, zaburzenia
widzenia, uszkodzenia rogówki i gałki ocznej
· opóźniony wzrost, wypadanie włosów, zawroty głowy,
kłopoty z koncentracją
Witaminę
B2 stosuje się w leczeniu:
· dystrofii mięśni, stanów zapalnych błony
śluzowej, zajadów i owrzodzenia ust
· zaćmy, zapaleniu spojówek, anemii, osłabienia
odporności, problemów skórnych
· bezsenności,
chorób neurologicznych, zaburzeń przemiany materii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz