HOLOPATIA

HOLOPATIA

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Witamina B2 – ryboflawina (E101)


Jest rozpuszczalna w wodzie i syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Opowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wraz z witaminą A za stan błon śluzowych i wzrok. Wykazuje działanie przeciwzapalne, uczestniczy w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczy, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w produkcji przeciwciał i czerwonych krwinek. Uaktywnia witaminę B6, pomaga we wchłanianiu żelaza i witaminy B6. Uczestniczy we wzroście komórek i oddychaniu komórkowym.
        
Witamina B2 znajduje się w:
·  drożdżach piwnych, zsiadłym mleku, serach, jajach, grzybach
·    migdałach, włoskich orzechach, morskich rybach, małżach
·    grochu, fasoli, ziarnach zbóż, otrębach

Niedobór witaminy B2 powoduje:
· pękanie skóry warg oraz w kącikach ust, choroby neurologiczne, dystrofię mięśni
· łojotokowe zapalenie skóry, wygładzenie błony śluzowej języka, światłowstręt
·   zapalenie jamy ustnej, bezsenność, zaburzenia widzenia, uszkodzenia rogówki i gałki ocznej
· opóźniony wzrost, wypadanie włosów, zawroty głowy, kłopoty z koncentracją

Witaminę B2 stosuje się w leczeniu:
· dystrofii mięśni, stanów zapalnych błony śluzowej, zajadów i owrzodzenia ust
· zaćmy, zapaleniu spojówek, anemii, osłabienia odporności, problemów skórnych

·    bezsenności, chorób neurologicznych, zaburzeń przemiany materii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz