Obejmuje ona grupę organicznych związków
chemicznych zwaną bioflawonoidami. Jej obecności w organizmie zapewnia
prawidłowe wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Wraz z nią witamina P
odpowiada za prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Zapobiega wylewom i
wybroczynom. Przeciwdziała krwawieniom z dziąseł, działa przeciwzapalnie,
odtruwająco, wzmacnia odporność organizmu i zmniejsza ilość wolnych rodników.
Jej
niedobór objawia się nadmierną kurczliwością naczyń krwionośnych. Polecana jest
kobietom w okresie przekwitania, cierpiących na dokuczliwe uderzenia gorąca
oraz osobą ze skłonności do powstawania siniaków i krwawień z dziąseł.
Witamina P znajduje się w:
·
kaszy gryczanej, owocach cytrusowych, morelach,
wiśniach
·
jeżynach, owocach głogu, aronii, berberysu,
rokitnika, czarnego bzu
·
czarnej porzeczce, dziurawcu, czerwonym winie,
kaparach
·
szczawiu, papryce, mięcie, fiołku trójbarwnym
Witamina
P wykazuje działanie:
·
przeciwobrzękowe, antyoksydacyjne, przeciw
krwotoczne
·
obniżające ciśnienie krwi, przeciwgrzybiczne,
przeciwalergiczne
·
poprawiając przepływ krwi w naczyniach
krwionośnych
· spazmolityczne na przewody żółciowe i mięśnie
gładkie naczyń krwionośnych
·
przeciwnowotworowe, przeciw wrzodowe
Ciekawy artykuł, znalazłam wydaje mi się dosyć dobry suplement z witaminą P, nazywa się Bajkalska. Mam trochę problemów zdrowotnych, dlatego dołączyłam ten suplement do swojej diety. Oby pomógł.
OdpowiedzUsuń