HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 3 lipca 2015

Witamina C – kwas askorbinowy


     Odpowiada za produkcję podstawowych białek. Jest silnym antyoksydantem. Działa odtruwająco, bakteriobójczo, regeneruje witaminę E. Uczestniczy w syntezie kory nadnerczy. Jej niedobór powoduje szkorbut – obrzmienie dziąseł i wypadanie zębów, kruchość naczyń oraz osłabienie i bóle kończyn. Witaminę C w postaci askorbinianu sodu (wlewy dożylne, duże dawki) z powodzeniem stosuje się w leczeniu m.in. nowotworów. Askorbinian sodu jest również wskazany dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Witamina C rozpuszcza się w wodzie i jest przyswajana w obecności witaminy P – rutyny. Niedobór rutyny powoduje niedobór witaminy C. Wszelkie stany zapalne i infekcje zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ulega ona zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury oraz alkoholu.

Witamina C znajduje się w:
·        owocach: m.in. czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, ananasy itp.
·        warzywach: m.in. zielony groszek, brokuły, jarmuż, papryka itp.
·         owocach dzikiej róży, aceroli, kiszonych ogórkach i kapuście

Witamina C stosowana jest w leczeniu:
·        szkorbutu, alergiach, przeziębieniach, próchnicy zębów
·        kruchości naczyń krwionośnych, nowotworów, osteoporozy, zatruć

·        trudno gojących się ran, zwyrodnieniu plamki żółtej oka  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz