HOLOPATIA

HOLOPATIA

czwartek, 23 lipca 2015

Witamina B17 – amigdalina


         Jest to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów, rozpuszczalny w wodzie. Stosuje się go głównie w profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju nowotworów. Jest naturalnym antyoksydantem i wspomaga procesy odtruwania organizmu. Jako substancja gorzka wspomaga pracę układu pokarmowego oraz regenerację wątroby.

         Witamina B17 znajduje się w:
·        pestkach: wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń, jabłek
·   nasionach: sezamu, lnu, akacji, szałwii hiszpańskiej, owsa, jęczmienia, gryki, ryżu
·        owocach leśnych: jagodach, żurawinie, malinach
·        truskawkach, bobie, ciecierzycy, soczewicy, fasoli
·        orzechach: migdałach, makadamia, nerkowcach

Witamina B17 stosowana jest w:
·        profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju nowotworów



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz