Jest to organiczny związek chemiczny z
grupy glikozydów, rozpuszczalny w wodzie. Stosuje się go głównie w profilaktyce
i leczeniu różnego rodzaju nowotworów. Jest naturalnym antyoksydantem i
wspomaga procesy odtruwania organizmu. Jako substancja gorzka wspomaga pracę
układu pokarmowego oraz regenerację wątroby.
Witamina B17 znajduje się w:
·
pestkach: wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń,
jabłek
· nasionach: sezamu, lnu, akacji, szałwii
hiszpańskiej, owsa, jęczmienia, gryki, ryżu
·
owocach leśnych: jagodach, żurawinie, malinach
·
truskawkach, bobie, ciecierzycy, soczewicy,
fasoli
·
orzechach: migdałach, makadamia, nerkowcach
Witamina
B17 stosowana jest w:
·
profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju
nowotworów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz