HOLOPATIA

HOLOPATIA

piątek, 8 listopada 2013

Stokrotka pospolita - Bellis perennis




Roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, o wysokości 3-20 cm.Kwitnie od marca do listopada. Surowcem zielarskim są kwiaty, zbierane przez cały okres kwitnienia. 

Kwiaty zawierają:
  • witaminę C (w dużych ilościach)
  • olejki eteryczne, saponiny triterpenowe
  • garbniki, flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne
  • gorycze, antocyjany, sole mineralne
  • żywice, woski
Napar z kwiatów i ziela stokrotki pity regularnie obniża ciśnienie krwi, pomaga przy kaszlu, przeziębieniu, zapaleniu jelit i biegunce. Jedną łyżkę kwiatów stokrotki należy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 10 minut. Po odcedzeniu napar należy przestudzić i pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
W Anglii pije się jeszcze ciągle Daisy-tea na miażdżycę. Herbatka ze stokrotki powinna być przygotowana z kwiatów zebranych od maja do sierpnia (moją one wtedy najwięcej energii). Można pić napar z świeżych lub suszonych kwiatów: 1 łyżeczkę zebranego ziela należy zalać filiżanką gorącej wody parzyć około 10 minut. Pić 3-4 filiżanek dziennie. 
Świeżo wyciśnięty sok ze stokrotki goi rany i czyści skórę. Łącząc kwiaty stokrotki z innymi ziłami wspomagającymi leczenie przeziębienia np. tymiankiem, podbiałem, babką, dziką różą i innymi można stworzyć herbatkę ziołową na kaszel, czy zapalenie oskrzeli.
Naparów ze stokrotek nie powinny sołtysować kobiety w ciąży, w trakcie obfitych menstruacji oraz krwawieniach z układu rodnego.


Napary ze stokrotki pospolitej wewnętrznie stosuje się przy:

  • zmniejszonym wydzieleniu moczu (pobudzenie wydzielania moczu i usunięcia szkodliwych produktów przemiany materii)
  • stanach zapalnych dróg oddechowych (działanie wykrztuśne, pobudzające  wydzielenie śluzu oskrzelowego)
  • zaburzeniach trawienia, łaknienia, nieżyt żołądka i jelit, schorzenia wątroby (działanie tonizujące, odtruwające, rozkurczające, lekko przeczyszczające)
Zewnętrznie napary ze stokrotki stosuje się przy: 
  • schorzeniach skóry, egzemach, przebarwieniach
  • drobnych krwawieniach, ranach (wspomaga gojenie się ran)
  • obrzękach, wynaczynieniach (uszczelnia ściany naczyń włosowatych)
 Syrop ze stokrotek:
  • 500 g kwiatów
  • 1 cytryna
  • 3/4 litra wody
  • 750 g cukru
Kwiaty sparzyć wrzącą wodą, dodać pokrojoną cytrynę z skórką, pozostawić na około 12 godzin. Przecedzić przez gazę, kwiaty dokładnie wycisnąć, dodać cukier i gotować do momentu osiągnięcia konsystencji syropu w żaroodpornym naczyniu. Przechowywać w pojemnikach z ciemnego szkła w chłodnym miejscu. Syrop dodawać do herbaty przy przeziębieniu i chorobach dróg oddechowych.

2 komentarze:

  1. "czyli jak smakują stokrotki" piękny artykuł i na czasie. Dziękuje wam Kochani, juz jutro pobierzam do zielarza kupić kwiaty stokrotki na napar. Dziękiui Wam zdrowieję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wielu wie, że stokrotki, to nie tylko piękne wiosenne kwiaty (choć kwitną one czasem przez cały rok), ale taż cenny surowiec zielarski. Dziękujemy za ciepłe słowa:)) W razie pytań dotyczących tematyki naszego blogu, proszę o kontakt mailowy papierowy.ptak@gmail.com
      Pozdrawiamy:))

      Usuń